Budowanie wędzarni murowanej – przydatne porady

Budowanie wędzarni murowanej - przydatne porady

Wędzenie to obróbka cieplna mięsa, wystawionego na działanie dymu, przez co przesiąka ono związkami chemicznymi zawartymi w tym dymie. Dzięki temu mięso zyskuje niepowtarzalny smak, konsystencję i aromat. Nic dziwnego, że nie brakuje amatorów tak przygotowanych mięs, coraz więcej osób decyduj się też na murowanie w ogrodzie wędzarni.

Wędzarnia w ogrodzie – wstępne przygotowania

 

Prawo budowlane traktuje wędzarnie ogrodowe jako obiekty budowlane tzw. małej architektury, oznacza to, że nie wymagają one pozwolenia na budowę. Do tego typu obiektów zaliczają się również inne obiekty, które obejmuje murarstwo ogrodowe, np. altany ogrodowe, kapliczki, oranżerie zimowe i inne niewielkie obiekty. Zatem na murowanie wędzarni w ogrodzie nie potrzebujemy żadnych zgód i pozwoleń.

 

Oczywiście możemy kupić gotową, profesjonalną wędzarnię ogrodową, ale wtedy ominie nas cała zabawa, a murowanie w ogrodzie daje wielką frajdę i satysfakcję, gdy budowla jest już wzniesiona. Jeśli nie mamy pojęcia, jak taka wędzarnia powinna wyglądać, możemy nabyć gotowy projekt.

 

Każda murowana wędzarnia ogrodowa składa się z następujących części:

  • paleniska – miejsca, gdzie będzie spalane drewno, wytwarzające temperaturę i dym
  • przewodu dymowego – kanału, poprzez który dym będzie doprowadzany komory wędzarniczej
  • komory wędzarniczej – która musi być wyposażona w pręty, siatki lub haki, w niej produkty będą poddawane procesom wędzenia.
  • szybra – zasłona, dzięki której możliwe jest kontrolowanie przepływu dymu
  • komina – poprzez który odprowadzany jest nadmiar wilgoci i dymu.

 

Murarstwo ogrodowe to wprawdzie świetna zabawa, ale żeby efekt końcowy zadowolił nas, musimy się za to zabrać z głową. Musimy koniecznie posiadać projekt wędzarni ogrodowej oraz odpowiednie materiały, najlepsze będą bloczki betonu komórkowego albo cegła klinkierowa. Jeśli użyjemy kamienia, wtedy murowanie w ogrodzie będzie trudniejsze, jednak efekt końcowy będzie bez porównania bardziej atrakcyjny wizualnie. Największymi walorami dekoracyjnymi charakteryzuje się granit, bazalt czy marmur, są one jednak drogie i trzeba je zamawiać w firmie kamieniarskiej. Całkiem dobrze sprawdzi się zwykły kamień polny, za który nie trzeba płacić.

 

Jak powinna wyglądać wędzarnia – zasady konstrukcyjne

 

Kiedy wiemy już na jakim materiale będzie się opierać nasze murarstwo ogrodowe, musimy zastanowić się nad samą konstrukcją. By wędzarnia spełniała swoją funkcję, czyli dobrze wędziła nasze mięsa, musimy przestrzegać kilku podstawowych zasad konstrukcyjnych:

 

Po pierwsze palenisko powinno być mniej więcej tych samych rozmiarów co komora wędzarnicza.

 

Komora wędzarnicza musi być zbudowana tak, by zawieszone w niej mięsa i wędliny były równomiernie wystawione na działanie dymu i odpowiedniej temperatury.

 

Wędzić możemy na gorąco oraz na zimno – ten drugi rodzaj wędzenia jest mniej popularny. Jeśli wędzimy dymem gorącym, jego temperatura powinna wynosić około sześćdziesięciu stopni Celsjusza. W przypadku wędzenia dymem zimnym temperatura wędzenia może się wahać szesnastu do dwudziestu dwóch stopni Celsjusza. W kontroli temperatury przydatny będzie specjalny termometr. Wędzić można dymem gęstym albo rzadkim, od tego zależą parametry przygotowywanych do spożycia produktów.

 

Szyber musi być odpowiednio usytuowany a jego przesuwanie łatwe, służy on bowiem, jak wspomnieliśmy wcześniej, do kontroli przepływu dymu, za pomocą którego sterujemy parametrami wędzenia.

 

Ważne jest miejsce w jakim ustawimy naszą wędzarnię, jej wymiary (by nie wyróżniała się ona zbytnio z otoczenia, ale współgrała i harmonizowała z nim) oraz sposób jej wykończenia – murarstwo ogrodowe ma przecież ciszyć oko, a przy tym być praktyczne i pożyteczne

 

Na jaki rodzaj wędzarni ogrodowej się zdecydować

 

Niekiedy zwykła wędzarnia ogrodowa może nie spełniać wszystkich naszych oczekiwań. Warto wtedy zastanowić się nad konstrukcją która łączy w sobie cechy wędzarni grilla. Taka grillo-wędzarnia jest bardzo praktyczna i dzięki niej możemy spędzać miłe popołudnia w naszym ogrodzie na świeżym powietrzu. Rozwiązanie to jest szczególnie polecane osobom, które często grillują.

 

Innym ciekawym rozwiązaniem jest połączenie wędzarni z piecem do wypieku chleba. Każdy wie, że smak chleba wypiekanego w piecu opalanym drewnem jest wspaniały i nie może się z nim równać żaden inny wypiek dostępny w sklepie.

 

Teraz, kiedy już wszystko wiemy o wędzarniach, możemy zabrać się za jej murowanie w ogrodzie. Oczywiście musimy posiadać choćby podstawowe umiejętności i wiedzę z zakresu murarki i budownictwa. Murarstwo ogrodowe to również zadanie pracochłonne.

 

Jeśli nie mamy więc czasu albo sądzimy że to zadanie nas przerasta możemy nabyć gotową wędzarnię albo zlecić jej murowanie w ogrodzie zajmującej się tym wyspecjalizowanej firmie.

 

Gotowe wędzarnie występują w wersjach przenośnych i stacjonarnych. Te najmniejsze budowane są z blachy żaroodpornej i zaopatrywane w specjalne uchwyty. Ciekawym rozwiązaniem są wędzarnie z grillem wyposażone w kółka. Ich ceny wahają się od kilkuset do nawet tysiąca złotych.

 

Natomiast zlecenie murowania wędzarni firmie to już wydatek rzędu kilku, a nawet kilkunastu tysięcy złotych. Wszytko zależy od rodzaju wykorzystanych materiałów, rozmiarów konstrukcji oraz stopnia jej skomplikowania.

 

Czego jednak się nie robi dla zapachu wydobywającego się z komina wędzarni, dla niepowtarzalnego smaku wędzonej wędliny albo ryby, dla satysfakcji, jaką odczuwa się na myśl, że tę pyszność przygotował się samodzielnie i można się nią dzielić z rodziną i przyjaciółmi.